viernes, 5 de julio de 2013

COCA DE SANT JOAN AMB CREMA, FRUITES I PINYONS (Thermomix)





La nit de Sant Joan és una de les més curtes de l'any a causa de la proximitat del solstici d'estiu. No se sap ben bé l'orígen d'aquesta celebració però a mi, particularment, hi ha una versió que m'agrada més que les altres. És la que diu que té un orígen burleta, alegre i de disbauxa total ja que, tenint en compte que és la nit més allunyada de la nit de Nadal,  és el diable qui s'encarrega d'organitzar-la no oblidant-se del foc, dels colors i, com no, de l'activa participació de les bruixes. 

A què "mola"?


Atenció: la meva recepta és amb massa mare però, evidentment,
               és un pas que us podeu saltar, sense problema.

INGREDIENTS MASSA MARE (opcional)

  70g llet
  10g llevat de forner (llevat fresc)
    1   culleradeta de sucre
130g farina de força

Preparació: posem tots els ingredients al vas 15''  v4. Ho traiem i, amb les mans, fem una bola. Ho posem en un recipient amb aigua (sí, sense por ho submergim a l'aigua) fins que dobli el seu volum.

INGREDIENTS (per una coca molt grossa o dues mitjanes grandetes)
150g sucre ( si fem servir sucre invertit* aleshores són 100 de    
                      sucre normal + 50 d'invertit)
          la pell ratllada de mitja llimona i de mitja taronja
    2    ous
  65g d'oli de girasol
120g llet
  20g d'anís o d'aigua d'Azahar (jo la trobo al Mercadona)
    1    pastilla de llevat fresc (una 25-30g)
460g farina de força
    1    ou per pintar
          fruites confitades, pinyons i/o ametlles laminades
          crema pastissera* (també pot ser opcional)

PREPARACIÓ

Amb el vas molt sec puveritzem el sucre 30'' v 5-10
Afegim la ratlladura de llimona i taronja 30'' v 5-10
Baixem el que hagi quedat a les parets i reservem.
Afegim els ous, el sucre, l'oli, el llevat i l'anís 4'' v3
Afegim la massa mare (jo la pesco de l'aigua amb l'ajut d'un colador perque no se'm desfaci) 30'' v2
Afegim la meitat de la farina 4'' v 6
Afegim l'altra meitat uns segons a v6, fins que estigui tot lligat.
Programem 8' v espiga

Deixem reposar dins del vas fins que la massa surti pel bocal (aproximadament 1h, en funció de la temperatura ambient) 
IMPORTANT: no tinguem pressa!!! Deixem que pugi bé.

Passat aquest temps baixem la massa amb l'ajut de l'espàtula i tornem a amassar 30'' v espiga. Deixem que torni a doblar el seu volum i tornem a baixar-la amb l'espàtula ( i així fins a 3 cops)    

Encenem el forn a 180º posant un  recipient amb aigua per donar humitat.

Estirem la massa sobre paper de forn amb la forma que vulguem.
La deixem reposar aprosimadament 1/2 h.
La pintem amb ou i la decorem amb fruites, crema pastissera, pinyons, etc...


La posem al forn a 180º uns 12' o 15', anant en compte que no quedi massa cuita. Si veiem que va massa ràpid, baixem una mica la temperatura.  



Jo la trobo molt bona però gent més entesa, que no pas jo, diu que surt exquisida així que...animeu-vos!!!    

*crema pastissera: 100g sucre + 500g llet + 50g "maicena"
+ 3 ous + 1 culleradeta de sucre vainillat.

Ho posem tot junt 7' 90º v4  
Ho traiem i ho posem en una màniga passtissera fins el moment de fer-la servir.   






1 comentario:

  1. Dono fe que és una coca boníssima. No la supera la de la pastisseria i ho dic amb coneixement de causa. La vaig provar i vaig repetir (tres vegades quan ningú mirava!) I que consti que estava en plena operació biquini.

    ResponderEliminar