La nit de Sant Joan és una de les més curtes de l'any a causa de la proximitat del solstici d'estiu. No se sap ben bé l'orígen d'aquesta celebració però a mi, particularment, hi ha una versió que m'agrada més que les altres. És la que diu que té un orígen burleta, alegre i de disbauxa total ja que, tenint en compte que és la nit més allunyada de la nit de Nadal, és el diable qui s'encarrega d'organitzar-la no oblidant-se del foc, dels colors i, com no, de l'activa participació de les bruixes.
A què "mola"?
és un pas que us podeu saltar, sense problema.
INGREDIENTS MASSA MARE (opcional)
70g llet
10g llevat de forner (llevat fresc)
1 culleradeta de sucre
130g farina de força
Preparació: posem tots els ingredients al vas 15'' v4. Ho traiem i, amb les mans, fem una bola. Ho posem en un recipient amb aigua (sí, sense por ho submergim a l'aigua) fins que dobli el seu volum.
INGREDIENTS (per una coca molt grossa o dues mitjanes grandetes)
150g sucre ( si fem servir sucre invertit* aleshores són 100 de
sucre normal + 50 d'invertit)
la pell ratllada de mitja llimona i de mitja taronja
2 ous
65g d'oli de girasol
120g llet
20g d'anís o d'aigua d'Azahar (jo la trobo al Mercadona)
1 pastilla de llevat fresc (una 25-30g)
460g farina de força
1 ou per pintar
fruites confitades, pinyons i/o ametlles laminades
crema pastissera* (també pot ser opcional)
PREPARACIÓ
Amb el vas molt sec puveritzem el sucre 30'' v 5-10
Afegim la ratlladura de llimona i taronja 30'' v 5-10
Baixem el que hagi quedat a les parets i reservem.
Afegim els ous, el sucre, l'oli, el llevat i l'anís 4'' v3
Afegim la massa mare (jo la pesco de l'aigua amb l'ajut d'un colador perque no se'm desfaci) 30'' v2
Afegim la meitat de la farina 4'' v 6
Afegim l'altra meitat uns segons a v6, fins que estigui tot lligat.
Programem 8' v espiga
Deixem reposar dins del vas fins que la massa surti pel bocal (aproximadament 1h, en funció de la temperatura ambient)
IMPORTANT: no tinguem pressa!!! Deixem que pugi bé.
Passat aquest temps baixem la massa amb l'ajut de l'espàtula i tornem a amassar 30'' v espiga. Deixem que torni a doblar el seu volum i tornem a baixar-la amb l'espàtula ( i així fins a 3 cops)
Encenem el forn a 180º posant un recipient amb aigua per donar humitat.
Estirem la massa sobre paper de forn amb la forma que vulguem.
La deixem reposar aprosimadament 1/2 h.
La pintem amb ou i la decorem amb fruites, crema pastissera, pinyons, etc...
La posem al forn a 180º uns 12' o 15', anant en compte que no quedi massa cuita. Si veiem que va massa ràpid, baixem una mica la temperatura.
*crema pastissera: 100g sucre + 500g llet + 50g "maicena"
+ 3 ous + 1 culleradeta de sucre vainillat.
Ho posem tot junt 7' 90º v4
Ho traiem i ho posem en una màniga passtissera fins el moment de fer-la servir.
Dono fe que és una coca boníssima. No la supera la de la pastisseria i ho dic amb coneixement de causa. La vaig provar i vaig repetir (tres vegades quan ningú mirava!) I que consti que estava en plena operació biquini.
ResponderEliminar